Projekty záchrany kultúrneho dedičstva získajú podporu 6 miliónov eur

03.11.2014 Bytča

Bytča 3. novembra (TASR) - Úspešní žiadatelia o podporu z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) v rámci programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva, ktorého správcom je Úrad vlády SR, podpíšu zmluvy o podpore v utorok 4. novembra v Sobášnom paláci v Bytči. TASR o tom dnes informoval Úrad vlády SR.

Celková suma, určená na tieto projekty, je približne 6 miliónov eur. „Podporené projekty, ktorých prijímatelia boli vybraní na základe vyhlásenej výzvy koncom januára tohto roka, výrazne prispejú k zachovaniu našich pamiatok európskeho či svetového významu. Dóm svätej Alžbety, Hrad Devín, neologická synagóga v Žiline, zámok v Holíči či bardejovské Židovské suburbium - to sú len niektoré z viac ako desiatich podporených projektov. K podpísaniu dohody medzi úradom vlády a zástupcami Nórska, Islandu a Lichtenštajnska o financovaní obnovy kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky došlo v novembri 2013,“ uviedol Úrad vlády SR.

Okrem slávnostného podpisu zmlúv s úspešnými žiadateľmi pripravil Úrad vlády SR v spolupráci s Veľvyslanectvom Nórskeho kráľovstva a Žilinským samosprávnym krajom konferenciu s názvom Živé pamiatky. „Je o príležitostiach v oblasti turizmu, ekonomického a sociálneho rozvoja, ktoré prinášajú pamiatky zrekonštruované v rámci grantov EHP a Nórska. Súčasťou podujatia bude predstavenie projektov nového obdobia grantov, ako aj slávnostné otvorenie vernisáže Znovuzrodené dedičstvo - putovnej výstavy projektov kultúrneho dedičstva zrealizovaných na Slovensku, ktorú organizuje Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v SR,“ doplnil Úrad vlády SR.
 

Vyberte región